Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten
De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten is op 1 september 1979 opgericht met als doel de ontwikkeling en toepassing van de podotherapie te bevorderen en de collectieve en individuele belangen van haar leden te behartigen.
Vrijwel alle podotherapeuten zijn aangesloten bij de NVvP. We schatten de organisatiegraad op 95%. Ook studenten van de Hogescholen Saxion en Fontys zijn veelal lid van onze vereniging.
De meeste podotherapeuten hebben een zelfstandige praktijk, waarbij veelal wordt samengewerkt met andere disciplines, zoals fysiotherapeuten, oefentherapeuten Cesar en Mensendieck, voetverzorgers (met diabetes-aantekening), orthopedisch schoenmakers.
Veel podotherapeuten werken daarnaast ook een aantal dagdelen in speciale voetenpoliklinieken in ziekenhuizen. Deze voetenpoliklinieken zijn gespecialiseerd in de behandeling van voetproblematiek van diabetes-patiënten.
In een groeiend aantal voetenpoliklinieken werken podotherapeuten fulltime. In deze voetenpoliklinieken is sprake van behandeling door een multidisciplinair team.
De doelen van de NVvP trachten wij te bereiken door middel van een aantal mogelijkheden, zoals:
- het bevorderen van podotherapeutische kennis en vaardigheden;
- het bevorderen van het doen van wetenschappelijk onderzoek;
- het geven van voorlichting over het beroep van podotherapeut;
- het organiseren van congressen/lezingen/voordrachten door deskundigen;
- het behartigen van belangen van de aangesloten leden voor zover het de beroepsuitoefening betreft;
- het uitgeven van vakliteratuur en tijdschriften;
- het samenwerken met binnen- en buitenlandse organisaties;
- het afvaardigen van vertegenwoordigers naar overheden, semi-overheden en andere instanties;
- zitting nemen in commissies ten behoeve van opleidingsactiviteiten met betrekking tot de reguliere opleiding, alsmede bij- en/of nascholingsactiviteiten;
- enz.
De vereniging ziet er op toe dat de leden kwaliteit hoog in hun vaandel
hebben.
Daartoe zijn (met subsidies van het Ministerie van VWS en ZonMW) allerlei
kwaliteitsprojecten uitgevoerd, met als resultaat o.a.:
- Alle leden van de NVvP zijn verplicht hun praktijk 1x in de vijf jaar te laten visiteren.
- Regionalisatie is tot stand gekomen.
- Een beroepscompetentieprofiel is ontwikkeld.
- Een ‘Artsenwijzer’ is tot stand gekomen en aan ± 8000 huisartsen verzonden
- Uniforme verslaglegging is gerealiseerd momenteel omgebouwd naar een digitale versie.
- Een ‘Centrale Databank’ wordt ontwikkeld.
- Er is een richtlijn Hygiëne tot stand gekomen.
- In samenwerking met de andere 10 paramedische beroepsverenigingen is een Kwaliteitsregister Paramedici opgericht. Leden van de NVvP zijn verplicht zich in dit register in te schrijven en aan de kwaliteitscriteria van dit register te voldoen.
- De Stichting Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici (StADAP) is opgericht en een vastgesteld aantal scholingspunten voor het Kwaliteitsregister dienen behaald te zijn uit door de StADAP geaccrediteerde activiteiten.
Podotherapeuten dienen gekwalificeerde beroepsbeoefenaren te zijn. De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) stelt daarom een aantal eisen aan haar leden en heeft een aantal kwaliteitsprojecten ontwikkeld.
Alleen podotherapeuten kunnen lid worden van de NVvP, dat wil zeggen dat men in het bezit moet zijn van een diploma dat behaald kan worden aan Fontys Hogeschool of Saxion Hogeschool. Deze hogescholen zijn daartoe wettelijk door de Minister aangewezen.
Podotherapeuten dienen zich te houden aan de beroepscode en moeten zich registreren in het Kwaliteitsregister Paramedici. Dit register is opgesteld samen met tien andere paramedische beroepen: logopedisten, diëtisten, oefentherapeuten Cesar en Mensendieck, orthoptisten, optometristen, ergotherapeuten, mondhygiënisten, radiologisch therapeuten en – laboranten; in totaal zijn ± 20.000 paramedici in dit register opgenomen. Vervolgens zijn visitaties (het bezoeken en beoordelen van de praktijkvoering) binnen de beroepsgroep verplicht en zijn er minimuminrichtingseisen van toepassing en er is een richtlijn Hygiëne opgesteld. Tevens dient men te kunnen aantonen dat men aan bij- en nascholingen doet, o.a. door het volgen van geaccrediteerde post-HBO-cursussen.