Kwaliteitsregister Paramedici
De ontwikkeling van de kwaliteitscriteria 2000-2005 is per beroepsvereniging tot stand gekomen. Aan het eind van de ontwikkeling heeft de projectleider destijds geprobeerd de kwaliteitscriteria van alle beroepsverenigingen in één gezamenlijke vergadering op elkaar af te stemmen. De ontwikkeling was in een te ver gevorderd stadium om de kwaliteitscriteria gelijk te trekken.
Om de geloofwaardigheid bij het publiek / patiënten / cliënten te vergroten is het essentieel dat de kwaliteitscriteria voor elke paramedicus gelijk gesteld worden. Daarnaast is het gelijkstellen van de kwaliteitscriteria belangrijk voor het kostenaspect, beheersbaarheid en uitvoerbaarheid.
De Stichting Kwaliteitsregister Paramedici heeft bij de ontwikkeling van de nieuwe kwaliteitscriteria ervoor gekozen om te starten met gezamenlijke uitgangspunten en ontwikkeling.
De verschillen zijn groot, bij werkervaring tussen de 1200 en 2600 uur per vijf jaar, bij de deskundigheidsbevordering tussen 80 en 200 punten. Alle beroepsverenigingen zullen zich moeten aanpassen om tot het gelijkstellen van de kwaliteitscriteria te kunnen komen. Belangrijk uitgangspunt is daarbij dat de meeste paramedici met het aanwezige aanbod de punten in een periode van vijf jaar kunnen halen.
Het concept kwaliteitscriteria 2005-2010 door de leden van alle aangesloten paramedische beroepsverenigingen goedgekeurd.
Kwaliteitscriteria 2005 – 2010 voor alle paramedische beroepsgroepen zijn:
A. Werkervaring
- 1600 uur patiënt / cliënt gebonden werkzaamheden per vijf jaar, behaald in minimaal 36 maanden .
- Berekening is gebaseerd op een gemiddelde van 8 uur per week in vijf jaar, uitgaande van ongeveer 40 werkbare weken per jaar => 8 x 5 x 40 = 1600 uur
B. Deskundigheidsbevordering
160 punten totaal in vijf jaar waarvan:
- minimaal 40 punten zijn behaald uit het volgen van bij- en nascholingen;
- minimaal 40 punten zijn behaald uit activiteiten behorend bij de categorieën Socialisatie, Externalisatie en Combinatie;
- minimaal 40 punten zijn behaald uit geaccrediteerde activiteiten. (Dit aantal wordt met 1/5 deel per jaar verlaagd voor elk jaar waarin accreditatie van activiteiten niet mogelijk is)
Individuele beoordeling
Daarnaast is het mogelijk een individuele beoordeling van een portfolio aan te vragen waaruit blijkt dat met activiteiten, die niet worden genoemd in de kwaliteitscriteria, dezelfde deskundigheidsbevorderende resultaten zijn behaald. De beoordeling kan alleen achteraf worden aangevraagd. De beoordeling en beoordelingsprocedure wordt ontwikkeld en ter goedkeuring voorgelegd aan alle paramedische beroepsverenigingen vóór 1 juni 2005.