Pes (PIano) Valgus

PES (PLANO) VALGUS

 Pes valgus is een aandoening waarbij de mediale voetboog (binnenzijde voet) is doorgezakt en in het ergste geval (pes plano valgus) in aanraking komt met de grond. In sommige gevallen is de voetboog nooit ontwikkeld (pes planus). Het in de volksmond gebruikte woord platvoet heeft alleen betrekking op de pes planus.  De pes (plano) valgus is de bekende doorgezakte voet.


WAT IS DE OORZAAK
Een groot percentage van de bevolking bezit in meer of mindere mate een doorgezakte voet vaak zonder klachten. Bij baby’s en kinderen is de voetboog nog niet ontwikkeld en is het dus een normaal verschijnsel (zie de kindervoet). De voetboog ontwikkeld zich in de kinderjaren. Op het moment dat zij volwassen zijn is de voetboog meestal normaal ontwikkeld. Hierbij dient wel vermeld te worden dat er grote variaties zijn in de hoogte van de voetboog (mate van doorzakking)

 Doorgezakte voeten worden vaak geassocieerd met de pronatie van de voet en dit is een biomechanisch fenomeen. Dit houdt in dat de voet naar binnen draait om toch contact te hebben met de vloer om het lichaamsgewicht te dragen.

Bij oudere mensen kan het vaker voorkomen omdat zij minder in beweging zijn en vaak met de leeftijd meer gewicht krijgen welke de biomechanische balans van de voet kan verstoren.


Doorgezakte voeten kunnen ook ontstaan door het veelvuldig lopen op een harde ondergrond wat de voetboog kan doen verzwakken. Het is begrijpelijk dat met alle harde ondergronden (asfalt, tegels etc.)  de doorgezakte voet steeds vaker voorkomt met name in de westerse wereld.

   

 

PODOTHERAPIE
De behandeling van de podotherapeut is afhankelijk van de klachten, de mate van de doorzakking en de gerelateerde standsafwijkingen in de onderste extremiteiten .

terug

Zaans Medisch Centrum

We zijn sinds 1994 verbonden aan het Zaans Medisch Centrum.

Zorggroep ROHA Amsterdam

Dit is een samenwerkingsverband van 140 huisartsen uit de regio Amsterdam.

Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten

Podotherapeuten zijn erkende paramedici en voldoen aan een groot aantal kwaliteitseisen.

Kwaliteitsregister Paramedici

Specifieke informatie en informatie over de werkwijze van onze praktijk.

Nederlandse Vereniging van diabetes podotherapeuten

Diabetes podotherapeuten

Zorggroep Arts & Zorg

aangesloten bij Arts&Zorg Hoornseveld

Praktijkkeurmerk

Praktijkkeurmerk

Stichting eerstelijns zorggroep

Stichting eerstelijns zorggroep

Copyright © 2021 Podotherapie Zaanstad - Disclaimer - Sitemap