Behandelmethoden

(PAGINA IS OP DIT MOMENT ONDER CONSTRUCTIE)

De podotherapeut is zeer breed opgeleid en beheerst het hele scala aan behandelmethodieken van klachten. In de praktijk zal het zo zijn dat allerlei factoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan van klachten zoals biomechanische, neurologische en orthopedische factoren. Met al deze factoren wordt rekening gehouden bij het bepalen van de therapie en het uit te voeren behandelplan. Dit kan een van onderstaande behandelmethoden zijn of een combinatie hiervan. Tevens kan er in samenwerking met bijvoorbeeld fysiotherapie/mensdieck een behandelplan worden opgesteld.

VOORLICHTING EN SCHOENADVIES

ZOLEN

Bij de behandeling van diverse voetklachten, maar ook bij klachten in het gehele houdings-en bewegingsapparaat kan gebruik gemaakt worden van podotherapeutische zolen. Aan de hand van de gegevens verkregen uit het onderzoek is bepaald welke standsafwijkingen de klachten veroorzaken of welke delen van de voet ontlast moeten worden. In de zolen worden elementen verwerkt die deze standsafwijkingen corrigeren. Als corrigeren niet mogelijk is dan kunnen de zolen ook een drukverdelende functie hebben om overdrukplekken op uw voeten te verminderen of te voorkomen. Tevens kan er gebruik gemaakt worden van zolen om een bekkenscheefstand te compenseren. Elke zool is speciaal gemaakt voor uw situatie. De zolen worden opgebouwd uit verschillende materialen zoals kunststof, rubber, kurk en leer.

ZOLEN EN KINDEREN

ZOLEN EN SPORT

Voor sporters worden speciale sportzolen gemaakt.  Voor welk soort kunststof wordt gekozen; hard-verend, dik-dun, ruw-glad,  stug-soepel, schokdempend-absorberend, thermoplastisch, enzovoort, is vaak nog  afhankelijk van welke sport wordt beoefend. Hardere materialen kunnen de voet  in een bepaalde positie dwingen, maar hebben weer een minder schokdempend  vermogen. Een zacht materiaal kan prettig zijn, maar als er te veel kracht op  zo’n zacht element wordt uitgeoefend, wordt deze ingedrukt en gaat de werking  verloren.

SILICONEN ORTHESES

De silicone orthese wordt gemaakt om de stand van uw tenen te corrigeren, drukplekjes te voorkomen/verminderen en wrijving van de tenen te voorkomen/verminderen. Een afwijkende teenstand kan leiden tot pijnklachten aan de tenen, eelt of likdoorns.

De orthese wordt op uw voet gemaakt. Aan de hand van de doel van de behandeling kan er gekozen worden uit verschillende siliconen materialen die ieder hun eigen hardheid hebben.

SHOCKWAVE THERAPIE

Shockwave therapie (ook wel 'extracorporale shockwave therapie' of 'ESWT' genoemd) is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige  'schokgolven', die door middel van een behandelkop nauwkeurig gericht worden zodat ze op de gewenste locatie in het lichaam een mechanisch effect hebben. De bekendste medische toepassing is het vergruizen van nierstenen met behulp van shockwaves.

Podotherapeuten passen de methode toe voor het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat bijv. chronische ontsteking van een achillespees en hielspoor.

Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie.

MANUELE THERAPIE

Manuele therapie van de voet is een techniek die door steeds meer podotherapeuten wordt toegepast. In sommige gevallen draagt een blokkade in één of meer gebieden in de voet, bij in het niet goed kunnen functioneren van de voet. Om dergelijke blokkades op te kunnen heffen kan een manipulatietechniek gebruikt worden. Hierbij wordt met een snelle, korte beweging het vastzittende gewricht “los gemaakt”. De manipulatie dient meestal ter ondersteuning van een andere podotherapeutische therapie (b.v. een taping, zool, etc.).

Podotherapeuten die deze techniek toepassen hebben de post-HBO-cursus ‘Manuele therapie in de podotherapeutische praktijk’ gevolgd. Een podotherapeut is GEEN manueel therapeut en zal zich dan ook beperken tot manipulatie van de voet, enkel en soms het onderbeen/knie. De podotherapeut kan met deze kennis ook gerichter overleggen (met een manueel therapeut, orthomanueel arts, osteopaat, o.i.d.) en adviseren voor verder onderzoek/behandeling

WONDBEHANDELING

Met bij patienten met diabetes, reuma en/of vaatlijden kunnen wonden aan de voeten ontstaan. Deze wonden worden door de podotherapeut regelmatig schoongemaakt en drukvrij gelegd om zo de genezing van de wond te bevorderen.

VOETENSCREENING BIJ DIABETES MELLITUS

Mensen met diabetes hebben een grotere kans op problemen met de voeten en de huid dan mensen zonder diabetes. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat één op de vier patiënten met diabetes vroeg of laat te maken krijgt met voetproblemen. Voor verdere informatie kijk onder onderzoek & behandeling en dan het kopje specialisatie. De podotherapeut zal door middel van periodieke screening samen met de patiënt trachten tijdig in te grijpen om de gevolgen van de diabetische voet zo mogelijk te voorkomen.

CLAVUS (likdoorn) en CALLUSBEHANDELING

NAGELBEHANDELINGEN

TAPING

SILICONEN PROTHESES

SCHOENAANPASSINGEN

SANDALEN OP MAAT GEMAAKT

Een op maat gemaakte slipper, sandaal of slof met keuzevrijheid in kleuren en modellen. Waarbij het verantwoorde en leuke design van de slipperschacht doet en de podotherapeut kennis en kunde toevoegt voor een verantwoord op uw probleem gericht comfortabel voetbed. Door die samenwerking ontstaat een perfecte sandaal of slipper. Voor modelen kunt u kijken op www.zlippo.nl of www.fitsyourfeet.nl

LOCOREGIONALE ANESTHESIE

Binnen podotherapie krijgt men regelmatig te maken met het behandelen van ingegroeide nagels. Problemen zijn veelal op te lossen door conservatieve behandelingen ofwel ‘niet-chirurgische’ ingrepen. Hiervoor beschikken podotherapeuten over diverse technieken. Dankzij deze technieken kunnen de meeste patiënten vaak al na het eerste consult pijnvrij (of minder pijn) de praktijk verlaten. Dit kan zelfs in veel gevallen als er een ontsteking aanwezig is.
Soms is de teen van de patiënt zo gevoelig en is er zoveel wild vlees (granulatieweefsel) aanwezig, dat de behandeling door de podotherapeut te pijnlijk is en er dus niet op een normale manier gewerkt kan worden.

De volgende stap is dat de patiënt via de huisarts naar de chirurg verwezen moet worden om een chirurgische ingreep te ondergaan, waarna vaak de podotherapeut de behandeling weer voortzet om herhaling (recidief) te voorkomen. Dit is een omslachtige manier van behandelen.

Dit heeft er een aantal jaren geleden toe geleid (in overleg met de Inspectie van de Volksgezondheid) om podotherapeuten op te leiden om locoregionale anesthesie toe te kunnen passen. Echter, in de Wet BIG is omschreven dat het toepassen van deze locale verdoving een ‘voorbehouden’ handeling is, dat wil zeggen dat deze handeling alleen aan artsen is voorbehouden. Een ontsnappingsmogelijkheid is dat een podotherapeut, die de juiste kwalificaties/opleiding heeft, deze behandeling kan/mag toepassen onder supervisie van een arts.

Dit alles heeft er toe geleid dat de studenten podotherapie vanaf ca. het jaar 2000 in het onderdeel locoregionale anesthesie werden geschoold. Tevens waren alle podotherapeuten verplicht zich op dit onderwerp te scholen via een post-HBO-cursus. Het volgen van deze scholing is zelfs een vereiste om in aanmerking te komen voor periodieke registratie in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Toekomstbeeld is dat podotherapeuten in de toekomst zelfstandig deze locoregionale anesthesie mogen toepassen (in bijvoorbeeld Engeland, Australië, USA, Canada is dat al toegestaan). Daartoe zal in Nederland de wet nog moeten worden aangepast. Tot die tijd kan bovengenoemde behandeling dus wel worden uitgevoerd door een podotherapeut, mits in samenspraak/overleg met een arts.

Zaans Medisch Centrum

We zijn sinds 1994 verbonden aan het Zaans Medisch Centrum.

Zorggroep ROHA Amsterdam

Dit is een samenwerkingsverband van 140 huisartsen uit de regio Amsterdam.

Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten

Podotherapeuten zijn erkende paramedici en voldoen aan een groot aantal kwaliteitseisen.

Kwaliteitsregister Paramedici

Specifieke informatie en informatie over de werkwijze van onze praktijk.

Nederlandse Vereniging van diabetes podotherapeuten

Diabetes podotherapeuten

Zorggroep Arts & Zorg

aangesloten bij Arts&Zorg Hoornseveld

Praktijkkeurmerk

Praktijkkeurmerk

Stichting eerstelijns zorggroep

Stichting eerstelijns zorggroep

Copyright © 2021 Podotherapie Zaanstad - Disclaimer - Sitemap